ESRB ger rekommendationer om nationella mandat för makrotillsyn och om finansierings- och likviditetsrisk i amerikanska dollar

Datum

Europeiska systemrisknämnden (ESRB) har publicerat två rekommendationer. Den första visar på behovet av tydliga mandat för makrotillsyn på nationell nivå och ger vägledning om mandatens utformning. Den andra avser att minska europeiska bankers finansierings- och likviditetsrisker i amerikanska dollar.

Rekommendation om nationella mandat för makrotillsyn

ESRBs första rekommendation syftar till att skapa en effektiv makrotillsyn i EU som helhet. ESRB kan ge varningar och rekommendationer, men det är medlemsländerna som beslutar om åtgärder och genomför dem. Det är därför centralt med tydliga nationella mandat för makrotillsyn. ESRB rekommenderar medlemsländerna att målet för makrotillsynen ska vara att bidra till att värna stabiliteten i det finansiella systemet som helhet genom att bl.a. stärka det finansiella systemets förmåga att återhämta sig efter störningar och minska uppbyggnaden av systemrisk.

 

I fråga om organisation rekommenderar ESRB att en institution eller ett råd ska ansvara för den nationella makrotillsynen och att detta organ ska ha kontroll över lämpliga verktyg för att nå sina mål. Makrotillsynsåtgärder ska kunna vidtas antingen på makrotillsynsorganets initiativ eller som en uppföljning av varningar eller rekommendationer från ESRB. ESRB rekommenderar vidare att makrotillsynsorganet ska vara operativt oberoende och redovisningsskyldigt mot det nationella parlamentet.

 

”Många EU-länder håller just nu på att etablera strukturer och regelverk för makrotillsyn. I Sverige har Finanskriskommittén i uppdrag att komma med förslag på hur makrotillsynen ska organiseras. Denna vägledning från ESRB är därför välkommen”, kommenterar Stefan Ingves.

 

Rekommendation om finansierings- och likviditetsrisk i amerikanska dollar

ESRBs andra rekommendation syftar till att förebygga att de europeiska bankernas beroende av dollarfinansiering ska leda till en krissituation i likhet med den efter Lehmans Brothers kollaps 2008 och de europeiska finansiella svårigheterna under 2011. ESRB rekommenderar därför de nationella tillsynsmyndigheterna att, i förebyggande syfte, övervaka obalanser i löptid mellan tillgångar och skulder i amerikanska dollar och att se till att bankerna har hållbara beredskapsplaner för sin finansiering i amerikanska dollar.

 

”ESRBs rekommendation stämmer väl överens med Riksbankens syn. I de två senaste stabilitetsrapporterna har vi pekat på risken med de svenska storbankernas likviditetsrisk i amerikanska dollar. Denna obalans i löptid mellan tillgångar och skulder i dollar utgör en risk för det svenska finansiella systemet.”, säger Stefan Ingves.

 

Länk till rekommendationerna och ESRBs hemsida.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?