Current focus of the Basel Committee: Raising the bar

Datum

Stefan Ingves, riksbankschef och ordförande i Baselkommittén för banktillsyn, höll den 15 november ett anförande vid en konferens som organiserades gemensamt av Baselkommittén för banktillsyn (BCBS), Association of Supervisors of the Banks of Americas (ASBA) och Financial Stability Institute, där han talade om vad som står i fokus för Baselkommittén just nu.

Han framhöll att Baselkommittén har arbetat hårt de senaste åren med reformer på tillsynsområdet. Det handlar inte bara om Basel III-reglerna, utan även om det nu avslutade arbetet beträffande systemviktiga banker och det pågående arbetet om handelslagret, värdepapperisering och stora exponeringar. Han underströk dock att striktare internationella regleringar inte är verkningsfulla om de inte efterlevs i praktiken eller om tillsynen är svag. Baselkommittén har därför agerat proaktivt för att se till att de internationella överenskommelserna implementeras i sin helhet, i enlighet med överenskommen tidplan och på ett enhetligt sätt, och att principerna för välfungerande tillsyn, s.k. Core Principles uppdateras med hänsyn till de lärdomar på tillsynsområdet som kan dras av finanskrisen. Baselkommittén har agerat kraftfullt, men Stefan Ingves betonade att kommittén måste höja ribban ytterligare inom alla dessa tre områden för att få ett starkt och motståndskraftigt finansiellt system i framtiden.

 

Stefan Ingves medgav även att flera delar av regelverket med åren har blivit alltmer komplicerade. Trots att riskkänslighet är en oerhört viktig del av regelverket, måste man göra en avvägning mellan precision och enkelhet. För att uppnå rätt balans mellan dessa två har Baselkommittén under det senaste året tittat på hur man kan förenkla regelverket utan att därigenom ändra dess underliggande syfte eller styrka i något väsentligt hänseende.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?