Kartläggning av svenska icke-finansiella företags finansiering

Datum

Under våren 2011 genomförde Riksbanken en enkätundersökning för att kartlägga de svenska företagens finansiering och öka transparensen på den svenska marknaden för företagens lånebaserade finansiering. I enkäten uppmanades ett urval av svenska icke-finansiella företag att beskriva sin finansieringsstruktur och kommande förfall på obligations- och lånemarknaderna.

 

Enkätens resultat visar följande:

  • Bilaterala banklån och aktiekapital utgör de viktigaste finansieringskällorna för företagen, oavsett deras storlek.
  • Bilaterala lån är särskilt viktiga för mindre företag. Syndikerade lån är däremot vanligare bland större företag. Totalt sett är nästan två femtedelar av de rapporterade banklånen syndikerade lån.
  • Större företag utnyttjar obligationsmarknaden för sin finansiering i högre grad än mindre företag.
  • Företagen tar de flesta banklån i svenska kronor, medan de flesta företagsobligationer emitteras i utländsk valuta.
  • De flesta utestående banklån och obligationer hos svenska företag kommer att förfalla 2015 eller senare. Mindre företag har större förfall att vänta den närmaste tiden än större företag.
  • Större företag räknar i högre grad än mindre företag med att deras finansieringsstruktur kommer att förändras och har även ett större intresse för att emittera på marknaden för företagsobligationer än mindre företag.

En analys av enkätens resultat presenteras i artikeln ”Marknader för de svenska icke-finansiella företagens lånebaserade finansiering”. Artikeln publiceras i Riksbankens tidskrift ”Penning- och valutapolitik” nr 2 2011 i oktober.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?