Ingves presentation i finansutskottet

Datum

Riksbankschef Stefan Ingves deltog idag tillsammans med finansminister Anders Borg och generaldirektör Mats Dillén från Konjunkturinstitutet i finansutskottets extra sammanträde med anledning av den senaste ekonomiska utvecklingen. Nedan publiceras de bilder som riksbankschefen visade vid sin presentation.


Efter sammanträdet svarade Stefan Ingves på frågor från medier. Riksbanken får också många frågor från allmänheten. Här följer svaren på några av de vanligaste frågorna.

 

Hur kan den finansiella oron påverka de svenska bankerna?

Risken är väldigt liten att de svenska bankerna skulle drabbas av stora kreditförluster eftersom deras exponering mot länderna med statsfinansiella problem ute i Europa är liten. Däremot så kan de drabbas indirekt då de är beroende av att kunna finansiera sig på de internationella kapitalmarknaderna. Vi följer naturligtvis utvecklingen noga och har en tätare kontakt med bland annat bankerna för att se hur detta påverkar den finansiella stabiliteten.

 

Hur ser Riksbankens beredskap ut?

Vi har både en god beredskap och goda möjligheter att agera om det skulle bli nödvändigt för att värna den finansiella stabiliteten. Men vi ser inga skäl i dagsläget att vidta några åtgärder. De svenska bankerna är välkapitaliserade och har i dagsläget tillgång till finansiering på de internationella kapitalmarknaderna.

 

Hur påverkar den senaste tidens utveckling era bedömningar om ekonomin och penningpolitiken?

Hur oron på de finansiella marknaderna tillsammans med den nya makroekonomiska statistik som inkommit under sommaren påverkar penningpolitiken kommer Riksbankens direktion att återkomma till den 7 september. Då publiceras direktionens nästa räntebeslut och nya bedömning av den ekonomiska utvecklingen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?