Extraordinära åtgärder avvecklades under 2010

Datum

Under 2010 avvecklade Riksbanken de extraordinära åtgärder som vidtagits i samband med finanskrisen. Samtidigt minskade Riksbankens resultat med 13,7 miljarder kronor till 0,5 miljarder kronor. Det framgår av Riksbankens årsredovisning 2010 som i dag överlämnats till riksdagen.

 

”Vi har nu bakom oss ett par dramatiska år sedan den internationella finansoron övergick i en akut global finanskris hösten 2008. När vi ser tillbaka på dessa år verkar det alltmer klart att den svenska ekonomin trots allt har klarat sig ganska väl genom krisen. Visserligen föll produktionen mer i Sverige än i vissa andra länder, men återhämtningen har å andra sidan gått desto snabbare. De svenska bankerna, som påverkades av den förtroendekris som svepte över det finansiella systemet i hela världen, kan nu utan problem finansiera sig på marknaden. För Riksbankens del innebär detta att vi under 2010 kunde avveckla den extraordinära utlåningen och ta de första stegen för att normalisera penningpolitiken.” Det säger riksbankschef Stefan Ingves i sin kommentar till Riksbankens årsredovisning 2010.

 

I årsredovisningen presenteras bland annat en genomgång av Riksbankens arbete med att lägga om penningpolitiken i mindre expansiv riktning. Riksbanken beskriver också sina insatser för att hantera efterverkningar av den finansiella krisen och redogör för resultaten av sina övriga verksamheter under 2010. Årsredovisningen innehåller även Riksbankens balansräkning och resultaträkning.

 

Riksbankens årsredovisning 2010 kan läsas i riksdagstryck via länken nedan. En formgiven version av årsredovisningen, både på svenska och på engelska, publiceras den 30 mars 2011. Då kan den laddas ned eller beställas på denna webbplats.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?