En samhällsekonomisk analys av bankernas kapitalnivåer

Datum

Riksbanken har i en studie vägt den nytta som samhället har på lång sikt av att bankerna håller mer kapital mot kostnaden för detta. Studien tyder på att den samhällsekonomiskt lämpliga nivån för kapital i de svenska storbankerna ligger någonstans mellan 10 till 17 procent av de riskvägda tillgångarna.

För drygt tre år sedan slog den globala finanskrisen till med full kraft och konsekvenserna blev enorma. Världsekonomin kastades in i den djupaste recessionen sedan andra världskriget. En viktig förklaring till att konsekvenserna blev så allvarliga är att bankerna hade för lite kapital som buffert för att kunna hantera den situation som uppstod och att kapitalet hade för låg kvalitet.

 

Det pågår nu ett omfattande internationellt arbete för att stärka banksystemen och i detta är höjda kapitalkrav en viktig del. Det har genomförts ett antal internationella utredningar de senaste åren kring vilka kapitalnivåer som är lämpliga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ingen av dessa har dock syftat till att analysera de förhållanden som råder i svensk banksektor. Riksbanken har därför genomfört en studie där nyttan för samhället med högre kapitalnivåer vägs mot kostnaden. Syftet är att komma fram till en samhällsekonomiskt lämplig kapitalnivå för svenska banker.

 

Även om beräkningarna är osäkra visar de ändå att den samhällsekonomiskt lämpliga kapitalnivån för svenska banker är högre än de minimikrav som före-skrivs i det nya regelverket för banker (Basel III).

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?