Riksbanken tilldelas Klarspråkskristallen

Datum

Bild på klarspråkskristallenRiksbanken tilldelas Språkrådets Klarspråkskristall för arbetet med att göra den penningpolitiska rapporten och rapporten om Finansiell stabilitet begripliga för en intresserad allmänhet. Riksbanken belönas även för att klarspråksarbetet bedrivs långsiktigt och uthålligt och för att det ingår som en ordinarie del i verksamheten. 

 

Att formulera budskapen i klarspråk och med en pedagogik som alla målgrupper förstår. Det hade Riksbankens som mål när Klarspråksprojektet inleddes 2007. Efter två års arbete med att granska texter, språkcoacha skribenter och ordna seminarier i klarspråk syns resultatet. Språket i tal, pressmeddelanden och rapporter har blivit begripligare och strukturen har blivit tydligare. 

 

- Riksbanken arbetar med viktiga frågor som berör hela svenska folket. Alla måste därför kunna förstå vad vi säger. I projektet har vi arbetat med att förbättra och förenkla språket och strukturen på texter. Vi har också haft som mål att klarspråksgranskning ska bli en naturlig del i skrivprocessen för alla skribenter, säger Pernilla Meyersson, informationschef och en av initiativtagarna till Klarspråksprojektet.

 

Arbetet med klarspråk har bidragit till att språkfrågorna nu har en mer prioriterad roll i Riksbankens verksamhet.

 

- Vi har kommit en bit på väg men vi behöver tala och skriva ännu mer klarspråk på Riksbanken. Det är därför vi nu ser till att klarspråksarbetet blir en del i den ordinarie verksamheten, säger Pernilla Meyersson.

 

Klarspråkskristallen har delats ut varje år sedan 1998. I år var tävlingskategorin ”Klarspråk i rapporter – sammanfattningen som viktigt verktyg”.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?