Från lokal till global – dagens finanskris sedd i ljuset av gårdagens

Datum

I den senaste rapporten Finansiell stabilitet presenterar Riksbanken en analys av den pågående internationella finanskrisen i perspektiv av den svenska bankkrisen från början av 1990-talet. Analysen är ett försök att förstå den aktuella krisen med hjälp av de svenska erfarenheterna. Den utgör också ett inlägg i debatten om vad som är nyckeln till krisens lösning.

 

Analysen börjar med en jämförelse mellan vad som sker nu och vad som hände i Sverige i början av 1990-talet. Här belyser Riksbanken hur underliggande svagheter har byggts upp, hur dessa svagheter så småningom har visat sig och hur krisen sedan har spridit sig. Med detta som utgångspunkt diskuteras därefter krishantering ur såväl teoretisk som praktisk synvinkel. Riksbanken tar även upp lärdomarna av de två kriserna och inriktningen på det framåtblickande arbetet med reglering och tillsyn på de finansiella marknaderna.

 

Riksbanken konstaterar att många inslag från den svenska bankkrisen i början av 1990-talet återfinns i den aktuella situationen. Samtidigt är dock skillnaderna stora. Den svenska bankkrisen var lokal och kunde lösas med hjälp av nationella åtgärder. Krisen var dessutom lättare att ta sig ur eftersom den globala ekonomin då var på uppgång. Den pågående krisen är däremot i hög grad internationell, både när det gäller orsakerna och behovet av samordnade åtgärder. Därtill påverkas marknaderna i dag av ett globalt negativt samspel mellan finanskrisen och konjunkturnedgången.

 

Nyckelfrågan i arbetet med att lösa den aktuella krisen är, såsom i andra finansiella kriser, att återställa förtroendet på de finansiella marknaderna. De åtgärder som hittills vidtagits har dock ännu inte lyckats göra det. Åtgärderna kan emellertid ses som byggstenar i arbetet med att normalisera situationen på marknaderna.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?