86 procent nöjda med sin arbetssituation

Riksbankens medarbetare är ännu mer nöjda med sin arbetssituation jämfört med förra året. 86 procent av medarbetarna är nöjda med sin arbetssituation, vilket är en förbättring med fem procentenheter. Riksbankens medarbetare känner ett starkt engagemang och upplever att det är högt i tak på banken. Förtroendet för både Stefan Ingves och närmaste chef har ökat.

 

Liksom de två tidigare undersökningarna var deltagandet i årets undersökning mycket högt – 92 procent. Det tyder på ett starkt engagemang i organisationen. Många medarbetare har deltagit i förbättringsarbetet, vilket naturligtvis är en viktig förklaring till resultatet.

 

En annan förklaring till framstegen är att ledarskapet i banken blivit bättre, med tydligare krav, målsättningar och uppföljning av verksamheten. Riksbanken har aktivt arbetat med ledarskapsutveckling under de senaste två åren. Insatserna syns tydligt i årets medarbetarundersökning. Ledarskapet generellt och tydligheten i organisationen när det gäller mål och uppföljning är bland de områden som förbättrats alla mest.

 

– Det är väldigt roligt att resultaten är goda och att de dessutom förbättras från år till år. Vi satsar medvetet på att förbättra arbetsklimatet och strävar hela tiden efter att Riksbanken ska vara en god och attraktiv arbetsplats, säger riksbankschef Stefan Ingves.

 

Om man ser till Synovates så kallade medarbetarindex har Riksbankens index förbättrats avsevärt. Medarbetarindex är ett sammanfattande mått på ett genomsnitt av andelen nöjda inom de centrala frågeområdena (arbetsorganisation, ledarskap, organisationsklimat, personlig arbetssituation, handlingskraft) där alla frågor väger lika tungt. Synovates benchmark för detta index är 61 procent. Vårt medarbetarindex ligger nu på 72 procent jämfört med 67 procent i föregående undersökning.

 

Förbättringsområden

Även i år visar undersökningen att vi behöver förbättra hur olika verksamheter samverkar och lär av varandra samt hur medarbetarna utvecklar sina kunskaper. Arbetsbelastning och stress har ökat jämfört med förra året.

 

Avdelningar och enheter diskuterar nu resultatet och tar fram åtgärder för de områden som behöver utvecklas.

 

Så gick undersökningen till

Riksbanken gör årligen en medarbetarundersökning för att identifiera förbättringsområden i arbetsmiljön. Medarbetarundersökningen 2008 genomfördes som en webbenkät i september. Svarsfrekvensen var 92 procent, lika hög som vid 2007 och 2006 års undersökningar.

Kontaktinformation

Maria Wahl, personalchef, telefon 08-787 03 63

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?