Tumba Bruk 250 år

Datum

Tumba Bruk grundades av Riksbanken 1755 och är därmed ett av världens äldsta pappersbruk för tillverkning av sedelpapper. 250-årsjubileet uppmärksammas på olika sätt. Posten kommer att ge ut ett jubileumsfrimärke, se bild till höger, som premiärvisades den 27 januari. Riksbanken ger ut en minnessedel, valör 100 kronor, se bild nedan. Minnessedeln börjar säljas tillsammans med frimärket i maj 2005.

 

Tumba Bruk ägs numera av amerikanska Crane & Co. När Riksbanken sålde fabriken 2002 skildes det gamla bruksområdet av för att senare skänkas till Statens fastighetsverk. Tillsammans med Fastighetsverket och Myntkabinettet byggs nu ett museum upp som kommer att visa sedelpapperstillverkning, tryckkonst och sedeltryck. Museet invigs i början av juni och kommer att drivas av Myntkabinettet. Finansieringen sker av Stiftelsen Tumba Bruk, som Riksbanken satt in grundkapitalet i. Genom dessa insatser tar Riksbanken ett ansvar för att bevara den unika brukskulturen i Tumba och göra den tillgänglig för allmänheten.

 

©Frimärksbilden, längst upp till höger, är skyddad enligt Upphovsrättslagen, publiceras med tillstånd av Posten Frimärken.

 

Bild på en minnessedel
 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?