Protokoll från fullmäktiges sammanträde den 20 juni

Närvarande

Johan Gernandt, ordförande
Leif Pagrotsky, vice ordförande
Peter Egardt
Bo Bernhardsson
Elizabeth Nyström
Anders Flanking §§ 6a—7
Karin Pilsäter §§ 6a—7
Kjell Nordström
Barbro Holmberg
Carin Lundberg
Per Landgren §§ 4—6b

     –––

Anne-Katrine Dunker
Johan Pehrson, tjänstgörande §§ 1—6a

     –––

Ove Olsson, fullmäktiges revisionsenhet §§ 1—6a

     –––

Stefan Ingves, ej § 5
Irma Rosenberg, ej § 5
Lars E.O. Svensson, ej § 5
Barbro Wickman-Parak, ej § 5
Svante Öberg, ej § 5
Per Håkansson
Mithra Sundberg
Maria Svalfors
Åsa Sydén
Anders Vredin § 6a
Maria Wahl §§ 6c—d  

 

§ 1. Sammanträdet öppnas

Ordföranden Johan Gernandt hälsade alla välkomna och förklarade sammanträdet för öppnat.

 

§ 2. Dagordning

Dagordningen för dagens sammanträde godkändes.

 

§ 3. Justering av protokoll

Protokollet från fullmäktiges sammanträde den 30 maj 2007 justerades.

 

§ 4. Ordförandens och vice ordförandens rapporter

a) Finansutskottets betänkande Utvärdering av penningpolitiken (FiU2006/07:27) har lämnats och behandlats i riksdagen. Johan Gernandt samt vice ordförande Leif Pagrotsky informerade om att de innan betänkandet avlämnats redovisat fullmäktiges ställningstaganden vid en utfrågning i utskottet.

 

b) Johan Gernandt informerade om att Ingrid Bonde lämnat sin utredning om Riksbankens finansiella oberoende den 19 juni 2007. Ärendet återkommer till fullmäktige under hösten i samband med remissbehandlingen.

 

c) Mithra Sundberg, stabsavdelningen, informerade om det preliminära programmet för fullmäktiges studieresa till Budapest och Frankfurt i september 2007. Hon meddelade även att en del av fullmäktiges sammanträde den 24 augusti kommer att ägnas åt förberedelser inför resan.

 

d) Mithra Sundberg informerade om att temalunchen i samband med fullmäktiges sammanträde den 24 augusti kommer att besökas av centralbankschef Erkki Liikanen, Finlands Bank, för en diskussion på temat Erfarenheter från euroområdet.

 

§ 5. Granskningsrapport – direktionsledamöternas utövande av tjänst

Ove Olsson, fullmäktiges revisionsenhet, redogjorde för den granskning som gjorts av direktionsledamöternas utövande av tjänst, protokollsbilaga A.

 

Fullmäktige beslutade lägga rapporten till handlingarna.

 

Det noterades att direktionens ledamöter inte var närvarande vid behandlingen av denna punkt.

 

§ 6. Direktionens rapporter

a) Vice riksbankschef Svante Öberg redogjorde för hur finansutskottet i sitt betänkande Utvärdering av penningpolitiken (FiU2006/07:27) behandlat de nio rekommendationer som lagts fram av utredarna i rapporten En utvärdering av den svenska penningpolitiken 1995—2005, liksom för de konkreta åtgärder som genomförts eller påbörjats i Riksbanken. Anders Vredin, chefen för avdelningen för penningpolitik, redogjorde närmare för det arbete som bedrivs inom Riksbanken på de punkter som utredningen tagit upp.

 

Riksbankschefen Stefan Ingves informerade i anslutning till detta om det utvecklingsarbete som bedrivs kring Riksbankens styr- och ledningsformer.

 

Direktionen har för avsikt att återkomma till detta ärende under hösten.

 

b) Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg redogjorde för innehållet i Penningpolitisk rapport 2007:2 som publicerades den 20 juni 2007. Irma Rosenberg redogjorde även för direktionens överväganden vid det penningpolitiska mötet den 19 juni då reporäntan höjdes med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Samtidigt justerades räntebanan – den prognos om kommande reporänteutveckling som direktionen lämnar – upp något.

 

c) Maria Wahl, administrativa avdelningen, informerade om arbetet med jämställdhetsfrågor i Riksbanken samt om den jämställdhetsplan för åren 2007—08 som direktionen fastställde den 10 maj 2007.

 

d) Maria Wahl informerade om arbetet med mångfaldsfrågor i Riksbanken samt om den mångfaldsplan för åren 2007—08 som direktionen fastställde den 10 maj 2007.

 

§ 7. Sammanträdet avslutas

Ordföranden förklarade sammanträdet för avslutat.

 

 

Vid protokollet

Maria Svalfors

 

Justeras

Johan Gernandt

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?