Protokoll från fullmäktiges sammanträde den 20 juni

Närvarande:

Jan Bergqvist, ordförande
Sinikka Bohlin
Lennart Nilsson
Kjell Nordström
Mats Odell
Susanne Eberstein
Peter Egardt
Stephan Tolstoy, ej § 8h
Camilla Dahlin Andersson

Carin Lundberg
Sonia Karlsson
Marianne Carlström
Maria Larsson, ej § 8d—f
Tommy Waidelich, §§ 1—8c

Peter Strandh, Ernst & Young AB, §§ 1—5
Anders Willborg, Ernst & Young AB, §§ 1—5

Stefan Ingves
Eva Srejber
Kristina Persson
Irma Rosenberg, §§ 1—8c
Svante Öberg
Martin Andersson, § 8b
Per-Olof Arevik, § 6
Kai Barvèll, § 8i
Ulrika Bergelv, § 8c
Pether Burvall, § 8c
Mats Galvenius
Henrik Gardholm, § 8c
Per Håkansson
Leif Jacobsson, § 8f
Christian Johansson, § 8c
Mårten Liljefors, § 8c
Maria Svalfors
Åsa Sydén

 

§ 1. Sammanträdet öppnas

Ordföranden Jan Bergqvist förklarade sammanträdet öppnat.

 

§ 2. Godkännande av dagordningen

Dagordningen för dagens sammanträde godkändes.

 

§ 3. Justering av protokoll

Protokollet från fullmäktiges sammanträde den 19 maj 2006 justerades.

 

§ 4. Ordförandens rapporter

a) Jan Bergqvist informerade om att ett tackbrev kommit från ordföranden i Supervisory Board i Magyar Nemzeti Bank, Ungern, efter deras besök i Riksbanken i april 2006.


b) Jan Bergqvist informerade från möte med representanter från Vietnams centralbank i juni 2006.


c) Mats Galvenius, chefen för stabsavdelningen, meddelade att fullmäktiges sammanträde den 22 september 2006, det sista med nuvarande fullmäktige, kommer att hållas i Gamla Riksbankshuset vid Järntorget i Gamla Stan och att temalunchen den dagen kommer att hållas på Den Gyldene Freden.

 

§ 5. Revisionsenhetens granskningsrapport – direktionsledamöternas delegerade ansvar

Peter Strandh, fullmäktiges revisionsenhet (REV), föredrog granskningspromemoria angående direktionsledamöternas delegerade ansvar, protokollsbilaga A. Riksbankschefen Stefan Ingves informerade om att direktionen avser att diskutera REV:s synpunkter i anslutning till en förestående uppföljning av Riksbankens ledningsformer under hösten 2006. Direktionen avser att återrapportera detta arbete till fullmäktige före årsskiftet 2006/07.

 

§ 6. Utformning av minnesmynt

Per-Olof Arevik, avdelningen för marknadsoperationer, framlade förslag till utformning av minnesmynt 2006 med anledning av 150-årsjubileet av den svenska järnvägen.


Fullmäktige beslutade att fastställa utformningen av minnesmyntet samt att delegera beslut om eventuellt nödvändiga justeringar liksom beslut om fastställande av föreskrifter om dessa minnesmynt till fullmäktiges ordförande och vice ordförande.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§ 7. Beslut om inställt fullmäktigesammanträde

Fullmäktige beslutade att ställa in det tidigare planerade sammanträdet den 25 augusti 2006.

 

§ 8. Direktionens rapporter

a) Vice riksbankschefen Irma Rosenberg lämnade en redogörelse för innehållet i den idag publicerade Inflationsrapport 2006:2. Stefan Ingves kommenterade direktionens penningpolitiska beslut den 19 juni då reporäntan höjdes med 0,25 procentenheter till 2,25 procent.


b) Martin Andersson, chefen för avdelningen för finansiell stabilitet, informerade om innehållet i rapporten Finansiell Stabilitet 2006:1 som publicerades den 31 maj 2006.


c) Christian Johansson, avdelningen för marknadsoperationer, och Mårten Liljefors, avdelningen för finansiell stabilitet, informerade om tillgångsförvaltningen under första tertialet. Pether Burvall, stabsavdelningen, och Henrik Gardholm, administrativa avdelningen, informerade om verksamhets- och budgetuppföljning för första tertialet och Ulrika Bergelv, chefen för internrevisionsavdelningen, lämnade internrevisionens tertialrapport för samma period.


d) Vice riksbankschefen Svante Öberg redogjorde för innehållet i Riksbankens yttranden över remisserna från Finansdepartementet angående Tillträdesvillkor för betalsystem – skillnader för små och stora banker, samt från Näringsdepartementet angående God sed vid lönebildning – Utvärdering av Medlingsinstitutet.
Chefsjuristen Per Håkansson, stabsavdelningen, informerade om en inkommen remiss från Riksdagsförvaltningen angående registrering av riksdagsledamöternas åtaganden och ekonomiska intressen.


e) Per Håkansson informerade om att Riksrevisionens rapport Skydd mot korruption i statlig verksamhet inkommit till fullmäktiges ordförande med kopia till riksbankschefen Stefan Ingves. Per Håkansson noterade att ansvarsfördelningen mellan riksbanksfullmäktige och Riksbankens direktion är sådan att det är Riksbankens direktion som är ansvarig för det område som rapporten berör och informerade om att riksbankschefen har för avsikt att avge ett svar till Riksrevisionen.


f) Leif Jacobsson, stabsavdelningen, informerade om ett bokprojekt om Riksbankens historia.


g) Vice riksbankschefen Eva Srejber informerade från deltagande i internationella möten.


h) Mats Galvenius informerade om att direktionens sammanträde den 15 september 2006 flyttats till den 6 september 2006.


i) Kai Barvèll, chefen för avdelningen för marknadsoperationer, informerade ett om tilldelningsbeslut avseende den nyligen genomförda upphandlingen av sedlar.

 

§ 9. Sammanträdet avslutas

Jan Bergqvist förklarade sammanträdet avslutat.

 

Vid protokollet 

Maria Svalfors

 

Justeras

Sinikka Bohlin

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?