Protokoll från fullmäktiges sammanträde den 16 december

Närvarande:

Jan Bergqvist, ordförande
Sinikka Bohlin
Bengt Westerberg (§§ 1-9)
Kjell Nordström
Mats Odell
Kenneth Kvist
Susanne Eberstein (§§ 1-9)
Carin Lundberg
Stephan Tolstoy
Camilla Dahlin Andersson (§§ 1-10a)
Margaretha af Ugglas (§§ 1-9)

 —

Sonia Karlsson (§§ 1-9)
Lars U Granberg (§§ 1-9)
Marianne Carlström (tjänstgörande § 10)

 —

Peter Strandh, Ernst & Young AB (§§ 1-9)

 —

Per-Olof Arevik (§ 10d)
Mats Galvenius
Björn Hasselgren (§§ 1-5)
Lars Heikensten (ej §§ 4-5)
Per Håkansson
Peter Kvist (§ 10c)
Lars Nyberg (ej §§ 4-5)
Kristina Persson (ej §§ 4-5)
Irma Rosenberg (ej §§ 4-5)
Marie Rudberg (§ 10a)
Eva Srejber (ej §§ 4-5)
Maria Svalfors
Åsa Sydén
Christina Wejshammar (§ 6)
 

§ 1. Godkännande av dagordning

Dagordningen för dagens sammanträde godkändes.

 

§ 2. Justering

Protokollet från fullmäktiges sammanträde den 18 november 2005 justerades.

 

§ 3. Ordförandens och vice ordförandens rapporter

a) Per Håkansson, stabsavdelningen, anmälde skrivelse från justitieministern som svar på Riksbankens brev om åtgärder för att förhindra rån av värdetransporter och värdedepåer, protokollsbilaga A.


b) Mats Galvenius, stabsavdelningen, informerade om utkast till det textavsnitt i Riksbankens årsredovisning 2005 som behandlar fullmäktiges verksamhet.

 

§ 4. Direktionsledamöternas sidouppdrag

a) Björn Hasselgren, stabsavdelningen, redogjorde för innehållet i promemoria med riktlinjer för fullmäktiges bedömning av lämpligheten i direktionsledamöternas sidouppdrag.


Fullmäktige beslutade att fastställa riktlinjer i enlighet med protokollsbilaga B.


I anslutning till diskussionen anmälde Per Håkansson att frågan har uppkommit om det är förenligt med de nu antagna riktlinjerna att vara ledamot i en styrelse för ett universitet. Fullmäktige fann att ett sådant uppdrag i allmänhet inte kan anses falla inom ramen för tillåtna sidouppdrag.


b) Björn Hasselgren anmälde att direktionsledamoten Kristina Persson anmält sidouppdrag som ledamot i styrgruppen för Folkbildningsprojektet "Global utmaning", protokollsbilaga C.


Fullmäktige beslutade i enlighet med protokollsbilagan att det anmälda uppdraget inte är oförenligt med uppdraget som ledamot av direktionen i Riksbanken.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§ 5. Pensionsvillkor för Lars Heikensten

Åsa Sydén, stabsavdelningen, föredrog promemoria med förslag till pensionsvillkor för riksbankschefen Lars Heikensten, protokollsbilaga D.


Fullmäktige beslutade i enlighet med promemorian.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§ 6. Samråd med direktionen – Skrivelse till regeringen om undantag från lagen om offentlig upphandling vid vissa upphandlingar under 2006 och 2007

Christina Wejshammar, stabsavdelningen, föredrog promemoria angående samråd med direktionen om skrivelse till regeringen om undantag från lagen om offentlig upphandling vid vissa upphandlingar under 2006 och 2007, protokollsbilaga E.


Fullmäktige beslutade i enlighet med promemorian.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§ 7. Rapport från revisionsenheten – efterlevnad av arbetsordningen

Peter Strandh, fullmäktiges revisionsenhet (REV), redogjorde för granskningen av Riksbankens arbetsordning och instruktion och efterlevnaden av desamma, protokollsbilaga F.


Fullmäktige beslutade att lägga den lämnade rapporten till handlingarna.

 

§ 8. Anmälan av säkerhetsfråga

Riksbankschef Lars Heikensten anmälde att frågan om riksbanksledningens säkerhet borde uppmärksammas av fullmäktige. Hot mot Riksbankens ledning har inte varit så frekventa men de har förekommit i ökad utsträckning under senare år. Enligt säkerhetschefens i Riksbanken uppfattning är transporter till och från arbetet särskilt känsliga ur säkerhetssynpunkt och resor med kollektiva färdmedel bör undvikas för i första hand riksbankschefen. Enligt nuvarande reglering är det ytterst få befattningshavare i staten som kan komma ifråga för en hot- och säkerhetsbedömning som gör att resor med arbetsgivarens bil till och från arbetet inte ger upphov till förmånsbeskattning. Ett sätt att hantera frågan är att i likhet med vad som sker i många privata institutioner ersätta Riksbankens ledning för skattekonsekvenserna av transporter som kan anses motiverade av säkerhetsskäl. Skulle inte denna lösning bedömas vara lämplig är det viktigt att fullmäktige söker andra vägar att lösa problemet. Om det inom ramen för nuvarande lagstiftning inte går att finna en lösning som är lämplig för Riksbankens ledning borde fullmäktige agera för att få till stånd förändringar av lagstiftningen. En sådan förändring skulle kunna var av betydelse också för andra utsatta yrkeskategorier.

 

§ 9. Riksbankschefens avslutande reflektioner

Lars Heikensten delgav fullmäktige reflektioner från sina tio år i Riksbanken. Frågor som berördes var bland annat utvecklingsprojekt inom områdena penningpolitik och finansiell stabilitet, den interna styrningen och kostnadskontrollen, förändringarna av kontanthanteringen, frågan om vinstdelning samt frågor rörande direktionens sammansättning och arbetsuppgifter.

 

§ 10. Direktionens rapporter

a) Marie Rudberg, IT-avdelningen, informerade om det förändringsarbete som genomförts på IT-avdelningen och den arbetsbristsituation som uppstått till följd härav.


b) Riksbankschef Lars Heikensten och vice riksbankschef Irma Rosenberg lämnade en sammanfattande redogörelse för innehållet i Inflationsrapport 2005:4 och bakgrunden till det penningpolitiska beslut som publicerades i november 2005.


c) Mats Galvenius, stabsavdelningen, och Peter Kvist, administrativa avdelningen, redogjorde för verksamhetsplan och budget för år 2006, se direktionens protokoll den 14 december 2005.


d) Per-Olof Arevik, avdelningen för marknadsoperationer, informerade om direktionens beslut om utgivning av minnesmynt under 2006, se direktionens protokoll den 24 november 2005.


e) Lars Heikensten tackade fullmäktige för ett gott samarbete under de gångna åren.


Vid protokollet

Maria Svalfors


Justeras

Jan Bergqvist

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?