Chatt med riksbankschef Stefan Ingves den 17 december

Nu är chatten avslutad.

Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Stort tack för många många intressanta frågor. Tiden medger inte att jag svarar på dem alla. God Jul och Gott Nytt År till Er Alla.
 • Hej Ingves Kommer bolånen att påverkas av denna sänkningen om inte vad skulle bankerna kunna ha för argument till att inte sänka räntan på bolånen isåfall?
  Magdalena Andersson
  Svar: Det mest sannolika är att bolåneräntorna sjunker en del. Hur mycket är svårt att avgöra. Det kan ju också variera från bank till bank. Bolåenräntorna hänger ganska nära ihop med reporäntan.
 • ni säger att svenskahushåll måste spara och sluta låna varför sänker ni då räntan det lönarsig ej att spara det lönar sig att låna hur tänker ni
  johan matsson
  Svar: I vissa tider behöver räntan vara låg för att hålla efterfrågan och inflationen uppe i ekonomin, men samtidigt måste man vara medveten om att räntorna förblir inte låga hur länge som helst så det är också viktigt att inte låna för mycket.
 • Hej Stefan Ingves! Nu sänker ni reporäntan ännu mera samtidigt som hushållens skuldsättning är oroande hög! Tror ni inte att skuldsättningen ökar ännu mera nu? Och när är den för hög?
  Patric
  Svar: Ja skuldsättningen ökar nu en del så den risken kvarstår men samtidigt var det denna gång viktigt att fokusera på inflationen eftersom den blivit lägre än väntat.
 • Mediedrevet att ni skulle sänka reporäntan har varit hårt, var den här räntesänkningen slutet för en oberoende Riksbank?
  Anders
  Svar: Nej, inte alls. Det är alltid en hel del disskussioner om penningpolitiken och det är så det skall vara. Det är en del av jobbet som vi är vana vid att hantera.
 • Ni på Riksbanken har länge sagt att en normal reporänta ska ligga på runt 4.00% nu sänker ni den till bara 0.75%, är det dags att ändra på vad som är normalnivå och hur lågt ska den vara då?
  Fredrik
  Svar: Vi brukar prata om normalränta i ett spann 3,5 - 4,5 och vi tror fortfrande att vi är på väg mot den nivån när konjunkturen återhämtar sig, men det är en viktig fråga väl värd att grubbla på.
 • Varningsklockorna över hushållens stora skulder har ringt länge, är inte den här räntesänkningen det samma som att försöka "släcka elden med bensin"?
  David
  Svar: Det här är naturligtvis svåra avvägningar när vi skall klara både inflationsmålet och finansiella risker. Nu har inflationen blivit lägre än vi väntat oss och då fick den frågan väga tyngre. Sedan måste också andra ta sig an skuldfrågan så att vi får en lagom balans i den ekonomiska politiken.
 • När uppskattar Ni att US dollarn förlorar sin status som världs reservvaluta?
  Rikard
  Svar: Inte under överskådlig tid.
 • Min prognos är att ni kommer få sänka räntan igen inom 6 månder mycket på grund av att tjänstesektorn i Sverige bromsar. Vad tror ni du om det?
  Erik
  Svar: Inte vad vi kan se. Framtiden är osäker men vår bedomning är att sannolikheten är störst för oförändrad ränta.
 • Hur röstade ni i det senaste beslutet om räntesänkningen? Och vilka reserverade sig?
  Johan Krock
  Svar: Vi var eniga, ingen reserverade sig. Då är beslutet uppenbart så man behöver egentligen inte rösta!
 • Om man vill lära sig mer om penningpolitik, har du tips på någon bra bok man kan börja med?
  Tommy
  Svar: Det finns massor med böcker i ämnet makroekonomi som handlar om dessa frågor. Vill du läsa något annorlunda och intressant i ämnet rekommenderar jag Gårdlunds bok om Knut Wicksell och hans liv som ekonom för omkring hundra år sedan.
 • Hej Stefan ( ͡° ͜ʖ ͡°) Värför har ni sänkt räntan? Vad är det egentligen ni vill åstadkomma? //Racemouse
  Racemouse
  Svar: Inlationen har blivit lägre än vi förväntat oss då behöver vi få upp inlfationen i takt med att konjunkturen förbättras och en räntesänkning bidrar till detta. Då klarar vi vårt inflationsmål på två procent.
 • Klokt att riksbanken nu förstått att följa inflationsmålet på två procent. Vilket är huvuduppdraget. Låt andra ta hand om en eventuell bobubbla. Eller vill du att riksdagen sänker inflationsmålet, Stefan?
  Magnus Olofsson
  Svar: Riktigt så enkelt är det inte. Blir det problem på bolånemarknaden så är det sannolikt att vi både missar vårt inflationsmål och kan få problem med den allmänna ekonomiska utvecklingen och den finansiella stabiliteten så det finns inga enkla avvägningar i den här frågan. Inflationsmålet är naturligtvis alltid i fokus för oss men ekonomiska fölopp är sällan helt enkelspåriga.
 • Hur säker är prognoserna beträffande den förbättrade globala ekonomin 2014? Vilka faktorer skulle kunna kullkasta denna förbättring?
  Bertil Svensson
  Svar: Det är vår bästa bedömning just nu. Blir utvecklingen i USA bättre än förväntat då blir sannolikt konjunkturuppgången än snabbare och omvänt, återkommer en massas problem inom emu, ja då går det långsammare än vad vi förväntat oss.
 • Hej Stefan! Vad är bäst med ditt jobb?
  Jasper
  Svar: Under lång tid har jag intresserat mig för samhällsekonomi och hur ett finansiellt system fungerar. Nu får jag hålla på med det på heltid samtidigt som jag möter väldigt många spännande människor som också är djupt engagerade i dessa frågor.
 • Bra jobbat Stefan och Co och God Jul!
  Daniel
  Svar: Tack för det och God Jul på dig själv!

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?