Remissyttrande om Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag (utkast lagrådsremiss)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2010-365-STA

ER REF  Fi2010/2264

 

Riksbanken är positiv till att Finansinspektionen får möjlighet att godkänna att försäkringsföretag och försäkringsgrupper använder sina interna modeller för beräkning av kapitalkravet. För sådant godkännande är det viktigt att företaget eller gruppen faktiskt använder modellen för att internt styra risker och allokering av tillgångar, på samma sätt som sker med bankernas interna kapitalmodeller. Det nuvarande förslaget saknar dock viktiga detaljer, bland annat vilka kriterier som Finansinspektionen ska använda vid utvärderingen av modellerna. Försäkringsföretagens betydande innehav i finansiella tillgångar medför att dessa företag kan vara betydelsefulla för den finansiella stabiliteten.  Riksbanken återkommer därför gärna med mer konkreta synpunkter i den fortsatta processen med att utforma föreskrifterna för bedömningen av tillförlitligheten och lämpligheten av försäkringsföretagens interna modeller.

 

Vidare vill Riksbanken passa på att påpeka vikten av att Finansinspektionen får tillräckliga resurser för att granska försäkringsföretagets eller försäkringsgruppens interna modell. Ett tänkbart alternativ är att Finansinspektionen ges möjlighet att ta ut en avgift från försäkringsföretagen och försäkringsgrupperna. Utformningen av sådana avgifter bör dock ske på ett objektivt och neutralt sätt för att undvika ett förhandlingsspel kring avgifternas storlek mellan Finansinspektionen och företaget.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Jonas Söderberg.


Mattias Persson
                                                             Jonas Söderberg

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?