Yttrande över promemoria Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2009-199-STA

ER REF Fi2009/1252

 

Riksbanken välkomnar införandet av regler för hantering av gränsöverskridande fusioner mellan finansiella företag och anser att förslaget innebär en rimlig avvägning mellan etableringsfrihet, konsumentskydd och stabilitetshänsyn. Riksbanken finner det angeläget att Finansinspektionen och regeringen ges rätten att motsätta sig inhemska och gränsöverskridande fusioner med hänsyn till allmänintresset av ett stabilt och effektivt finansiellt system.

 

Riksbanken har i ett tidigare remissvar till Ds 2006:22 om gränsöverskridande fusioner påtalat att det är av stor betydelse för det finansiella systemets stabilitet att de särbestämmelser som gäller vid inhemska fusioner där bankaktiebolag, kredit¬marknadsföretag eller försäkringsaktiebolag deltar även införs vid gränsöverskridande fusioner. Riksbanken välkomnar således promemorians förslag att de nuvarande reglerna för inhemsk fusion skall tillämpas även vid gränsöverskridande fusion för dessa företagsformer.

 

Den föreslagna rätten för Finansinspektionen och regeringen att motsätta sig en inhemsk eller gränsöverskridande fusion med hänsyn till allmänintresset innebär en angelägen möjlighet att pröva en fusion med avseende på konsekvenserna för betalningssystemets stabilitet och kreditmarknadens funktion.

 

Riksbanken anser dock att centrala motparter som clearingorganisationer är av sådan betydelse för det finansiella systemets funktion att särbestämmelser vid fusion liknande de för bankaktiebolag och kreditmarknadsföretag är påkallade.

 

Att de företagsformer som är under utredning – understödsföreningar, ömsesidiga försäkringsbolag och medlemsbanker – tills vidare inte omfattas av direktivet är pragmatiskt lämpligt. Det är dock Riksbankens mening att regler för gränsöverskridande fusioner fastställs även för dessa företagsformer.

 

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Mattias Persson efter föredragning av Erik Lenntorp.

 

 

Mattias Persson
                                                               Erik Lenntorp

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?