Riksbankens företagsintervjuer: Återhämtning på bred front men osäkert framöver

Datum

Återhämtningen i ekonomin efter den finansiella krisen fortsätter men det finns samtidigt en oro för bakslag. Det framgår av de företagsintervjuer som Riksbanken gjorde i maj.

 

Enligt företagen ökar såväl produktion som orderingång och sysselsättning, men det dröjer innan efterfrågan är tillbaka på de nivåer som rådde innan krisen. För exportföretagen är det den låga efterfrågan från Europa som främst håller tillbaka utvecklingen, medan marknaderna i bland annat Asien visar på god tillväxt. Över hälften av företagen ser de statsfinansiella problemen i euroområdet som en osäkerhet för konjunkturutvecklingen framöver.

 

Företagen planerar i allmänhet större prishöjningar under nästa år jämfört med föregående år, vilket är en tydlig förändring jämfört med förra undersökningen i december 2009. Samtidigt är flertalet osäkra på om den hårda konkurrensen ger dem möjlighet att genomföra dessa höjningar.

 

Riksbanken genomför sedan 2007 intervjuer med cirka 60 företag inom bygg-, handel-, industri- och tjänstesektorn inför varje penningpolitisk rapport.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?