Riksbanken väntar med att produktionssätta ny teknisk plattform för betalningssystemet

Datum

Riksbanken beslutade igår, efter samråd med bland andra storbankerna, att vänta med att produktionssätta den nya tekniska plattformen för betalningssystemet som var planerat att ske i helgen 3-6 oktober.

 

- Det nya systemet är väl testat tillsammans med bland annat banker och det är klart för produktionssättning. Att driftsätta ett nytt tekniskt system innebär dock alltid ökade risker för störningar i ett inledningsskede. Riksbanken har därför beslutat att vänta med att produktionssätta den nya tekniska plattformen för betalningssystemet för att inte eventuella tekniska störningar ska bidra till att öka oron som redan finns på den svenska finansiella marknaden, säger Kai Barvell, stabschef på Riksbanken och ordförande i projektets styrgrupp.

 

Riksbanken har under några år arbetat med att utveckla en ny teknisk plattform för betalningssystemet RIX, i samverkan med de fyra svenska storbankerna (SEB, Svenska Handelsbanken, Nordea och Swedbank), Bankgirocentralen, VPC, Riksgäldskontoret och Danske Bank samt Svenska Bankföreningen.

 

Ett nytt tekniskt system behövs bland annat eftersom förvaltning och underhåll av ett system kan bli mer komplicerat ju äldre systemet blir. Med ett nytt system får vi en effektivare förvaltning och underhåll samtidigt som användarna av systemet får tillgång till nya funktioner.

 

Tidpunkten för produktionssättning beslutades för ett år sedan. En ny tidpunkt för produktionssättning är ännu inte beslutad, det kommer dock tidigast att ske efter årsskiftet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?